miercuri, 11 ianuarie 2012

Intermezzo fotbalistic prin "orasul dintre vii"

Husi. Un oras mic, ca multe altele pe harta tarii. Iar pentru judetul Vaslui e al treilea ca marime.
Ca sa ai o echipa puternica intr-un oras de asemenea dimensiuni trebuie ori sa ai o superindustrie capabila sa sponsorizeze o echipa de fotbal (Mizil, Onesti, Falticeni,odata, Mioveni, mai nou - incercand sa ma refer la orase comparabile cu Husul) , fie sa fie sustinuta "de sus" de vreun fiu al orasului ajuns in functii inalte la conducerea obstii.
Aventura Husului in fotbal o sa incep s-o consemnez din editia '78-'79 cand exista Husana Husi si se clasa in acea editie de campionat pe locul 10 in seria a II-a a diviziei C. In editia urmatoare locul 14, iar un an mai tarziu avea sa se retraga dupa 14 etape din campionat, probabil din cauza problemelor financiare. Banuiesc ca sponsorul echipei era celebra fabrica de incaltaminte "Husana". Se incearca un nou partener si va fi inscrisa in campionat sub denumirea de Metalul Husi, dar care avea din nou sa se retraga la inceputul returului.
Abia in sezonul '85-'86 avea sa apara din nou in divizia C, de data asta sub numele de Steaua Mecanica Husi. Va reusi cateva sezoane bune in care se va consolida o echipa de temut si incomoda pentru orice partener de joc. Locul 5 in editia '85-'86, locul 4 in '86-'87, locul 3 in '87-'88 si parea ca e pregatita pentru marea lovitura, adica promovarea in divizia B.
Antrenor: Eftimie Haralambie.
Jucatori care se regasesc in aceasta perioada : Ivan, Stanciu, Iacob, Tataru, Botu, Balan, Ungureanu, Raut, Matei, Cosma, Scarlatescu, Ursu, Ciobanu.
In editia '88-'89 avea sa termine tot pe locul 3, in spatele echipelor Viitorul Vaslui si Gloria Galati, doua nuci tari care s-au batut cap la cap pentru promovare.

In acest sezon avea sa sa cladeasca o foarte buna echipa la Husi. Daca tot n-aveau loc sa ia parte la promovare cel putin si-au demonstrat valoarea cu varf si indesat in Cupa Romaniei. Parcursul echipei avea sa fie urmatorul: 5-1 cu Mecanica Vaslui, 2-1 cu Viitorul Vaslui (sic!), 4-0 cu FEPA '74 Birlad (divizia B), 2-0 cu FCM Progresul Braila (divizia B), 3-1 cu Ceahlaul Piatra Neamt (divizia B).

Antrenori: acelasi Eftimie Haralambie si Alexandru Grigorescu.

In 16-imile Cupei Romaniei unde avea s-o intalneasca pe Flacara Moreni din Divizia A care avea sa termine acel campionat pe locul 4 ! Echipa dimboviteana avea in componenta printre altii si "veterani" ai echipei Dinamo: Movila, Dragnea, C.Pana, Marcu, Timis, Lala, Purdea, Dumitrascu, Butufei, Vaidean, etc.
Acest meci a reprezentat varful de performanta a echipei Steaua Mecanica Husi care avea in componenta printre altii pe :  Lupu, Balan, Nicu Marian, Tibulca, State, Smadu, Tugulan.
26 februarie 1989. Ce avea sa se intample in acest meci e de povestit la nepoti, iar toata istoria lui, precum si alte detalii picante trebuie sa faca obiectul unui material separat !

Cateva fotografii din acele vremuri prin amabilitatea fostului jucator de la Husi, Nicu Marian.
 In fotografie: Nicu Marian, Ioan Tugulan, Eftimie Haralambie, Ioan Tibulca si Lupu Gh.
Echipa Steaua Mecanica Husi din 1989: Iulian Smadu, Adrian State, Lupu Gh., Ioan Iacob,  Ioan Tugulan, antrenorul Eftimie Haralambie, Ioan Tibulca si altii.

Un comentariu:

  1. pe Iulian Smadu si pe Adrian State ii stiu de la otelul galati sau dunarea galati respectiv!

    RăspundețiȘtergere

Ti-ai mai adus aminte si alte detalii? Scrie-le aici!