miercuri, 4 ianuarie 2012

Viitorul Vaslui

Primul cantec al vreunei galerii pe care l-am auzit a fost cel de la Vaslui. Pe acordurile "Marsului Triumfal" al operei Aida de G.Verdi ma infiorau versurile: "Hai, hai, hai Viitorule / Lupta nu te-opri!/ Si vei birui/ Si vei avea, si vei avea VICTORIA!" sau "Sa strigam pentru echipa noastra/ Sa strigan haide, hei-alei/ Sa strigam hei-alei, sa strigam hei-alei/ Haide, hai, Viitorule!" Si victoriile nu au fost deloc  putine... 

Echipa se numea Viitorul Vaslui si cred ca a fost cea mai iubita echipa din Vaslui a tuturor timpurilor. Echipa avea sa retrogradeze in divizia C in sezonul '82-'83 dupa cateva sezoane bune in divizia B.


Cea mai frumoasa echipa care mi-a ramas multa vreme in minte, anii 79-80:
1. Marinescu - ii placea grozav sa boxeze mingile de sub bara; executa penalty-uri !
2. Carmen Stan - inalt si de temut pentru toti atacantii. Plecat la Galati si reintors un sezon in divizia C.
3. Ioan Nicu - mingile de la firul ierbii erau respinse cu capul din plonjon; purta plete
4. Georgescu - imi amintesc mustata lui. A plecat la Galati la un moment dat.
5. Dan Cananau - ii sarea umarul la contacte mai serioase. Din Iasi. Antrenor la echipe de copii. Fratele mai mic (Leonard) va juca si el la Vaslui.
6. Alexandru - joc de cap excelent, plete, boem. Din cate stiu nu mai este in viata.
7. Sandu - extreama vicleana, cersea penalty..pierdut pe undeva prin Birlad.
8. Paunescu - plecat, revenit, mijlocas de buzunar.
9. C-tin Spirea - unul din cei mai iubiti fotbalisti de la Vaslui. A plecat la FC Brasov, iar in meciul de despartire chiar cu FC Brasov a inscris un gol de la 40m! La un moment dat auzisem ca antrena prin Republica Moldova. Nu stiu insa sigur.
10.Diceanu (Cioaca) - "profesorul"
11.Amarandei - Bau-Bau, fin tehnician, nu se murdarea niciodata pe echipament. Excelent executant de lovituri libere. Antrenor de echipe de copii.

D-nul Adrian Porumboiu, actualul finantator al FC Vaslui a facut parte din aceasta generatie de fotbalisti. 

Alti jucatori de care-mi amintesc:  portarul Mihai (Mitea), Mantale, Murgeanu, Costel Magureanu, Mihalcea, Ghita Marian (ooo! ce jucator! Intr-un meci cu Minerul Gura Humorului la scorul de 3-2, echipa noastra cam dormea in teren dupa ce fusese 3-0. Oaspetii scapa pe contraatac, portarul este depasit si mingea ploua spre poarta noastra. Ghita Marian era singurul in apropierea portii, se uita dupa minge, o asteapta si scoate extraordinar printr-o foarfeca mingea de pe linia portii, ridicand in picioare cateva mii de spectatori care scandau "Ghita, Ghita" - a stat foarte putin la Vaslui), Strat, Babascu, Vlad, Iacob ("Dulap" - ce avea sa plece la Husi inscriind acolo zeci de goluri), Constantin Stelian (Stelica) Croitoru (meci cu Ceahlaul, scorul era deja 1-0 pentru oaspeti. Croitoru se incalzea undeva in spatele portii dinspre tabela. Oaspetii scapa pe contraatac, mingea se indreapta spre poarta, dar...Croitoru apare din spatele portii si respinge minge cu capul! Lamentari si proteste. De gol nu poate fi vorba, mingea n-a depasit linia portii! Croitoru primeste un galben, jocul se reia cu minge de arbitru, Federatia va omologa meciul cu 3-0 pentru oaspeti, iar Croitoru va fi suspendat cateva etape )....poate imi mai amintesc si de altii...

Toti sub bagheta antrenorului Corneliu Costachescu.


In sezonul urmator se vor alinia la startul editiei '83-'84 doua echipe din Vaslui: Mecanica Vaslui (fosta Viitorul) si Inter Vaslui, proaspat promovata din liga judeteana. 

Astfel a inceput o mare rivalitate intre cele cele doua echipe. De la ce a pornit...habar n-am, probabil una era cea iubita (Mecanica), iar cealalta a unor grupuri mai bine dotate din punct de vedere financiar. 

Judetul Vaslui era bine reprezentata in seria a II-a a diviziei C, jucand atunci si FEPA '74 Birlad, iar mai tarziu Moldosin Vaslui, Steaua Mecanica Husi si Unirea Negresti.

In sezonul '83-'84 FEPA a promovat in divizia B, iar in '84-'85 Mecanica Vaslui s-a luptat la promovare cu Aripile Bacau, terminand insa sezonul pe locul 2. In '85-'86 Inter si Mecanica au terminat pe locurile 2 si 3 in spatele echipei Unirea Focsani. Materiale de care dispun incep din sezonul '86-'87 cand Inter, cu o echipa noua si antrenori noi a reusit promovarea in divizia B la mare distanta de rivala CSM Borzesti.

O aventura de un an in Divizia B si o retrogradare cu doar -1 la adevar si numai datorita jocurilor de culise a altor echipe aflate in hora retrogradarii.

Apoi Inter ia numele vechii echipe, Viitorul (nemeritat in opinia mea, pentru ca Mecanica era adevarata Viitorul) si incepea sub acest nume o noua campanie de promovare.


Fotografia fanionului echipei "Viitorul Vaslui" o am de la prietenii de la Tesalut Vaslui carora le multumesc!

2 comentarii:

  1. Excelente amintirile tale...Multa nostalgie. Legat de acea faza de pomina a lui Croitoru, culmea e ca dupa ce a primit cartonasul galben, a intrat in meci si a jucat mai departe, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat :) Imi aduc aminte si de titlurile din ziarele de sport ale vremii: "Fotbal in 12 la Vaslui" ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Încă mai sunt un fan viitorul vaslui.imi amintesc ca se dispută un meci pe"Municipal"viitorul vaslui -textila buhusi și la 8-0pt vaslui ,crainicul stadionului exclama,"hai viitorul încă se mai poate"😂😂

    RăspundețiȘtergere

Ti-ai mai adus aminte si alte detalii? Scrie-le aici!