duminică, 10 februarie 2013

CSS Vaslui

Clubul Scolar Sportiv. Un fel de campionat republican al juniorilor. Fiecare echipa, pana la nivelul diviziei C, era obligata sa aiba echipa de juniori. Obicei foarte bun pentru cresterea copiilor talentati si asigurarea viitorului cu o baza de jucatori tineri si de perspectiva. Pe langa aceste echipe de juniori obligatorii mai existau si aceste "CSS"-uri, formate, in opinia mea, de cei mai valorosi jucatori ai urbei. Exista si azi din cate stiu.
La Vaslui acest club il avea ca antrenor de Sandu Amarandei, gloria Viitorului din anii '80, l-am amintit undeva ca fiind cel care nu se murdarea pe tricou ("alintat" Bau-bau de suporteri), dar era un magician al balonului cum rar am vazut. Loviturile libere erau penalty-uri, iar pasele era puse "cu mana".  In echipa formata de el erau cei din generatia mea, cu o parte dintre ei batusem deseori mingea in curtea scolii. Auzeam ca e un antrenor extrem de sever si tinea la disciplina. De altfel, nu acesta este secretul performantei?
In acel sezon, CSS juca intr-o liga superioara si avea ca adversari echipe importante: Iasi, Suceava, Bacau, Falticeni, Pascani si reusea la inceputul anului 1989 sa faca un retur de exceptie invingand fara drept de apel toate echipele mari din zona. Cu parte din ei se incercau experiente si la echipele din C. Mircea Stanisteanu, de exemplu, era folosit la Viitorul si se gasea deseori pe lista marcatorilor. 
Sa amintesc cativa dintre acesti tineri: 
- Balauta (Bulai) in poarta, coleg de scoala generala, nu prea intreg la minte (sorry!), dar un portar extrem de curajos. Va juca mai tarziu la Petrolul Moinesti.
- fundasii Balica si Pricop, acesta din urma, stangaci 100%, aproape cu picioarele in X precum Garrincha sau Gerd Muller, numai ca era fundas. De asemeni, colegi de generala.
-Toma (Tomita), fundas lateral stanga. Serios, muncitor, linistit. De asemeni, a jucat multi ani la Moinesti dupa 89' cand Petrolul era in B, devenind la un moment dat capitan al acestei echipe.
- Mihaita Lungu - il stiu din gradinita. Varf de atac. A jucat la Negresti, apoi la Viitorul in '90, mai tarziu ajungand la Gloria Bistrita unde a avut varful de glorie intr-un meci de cupa UEFA cu Real Zaragoza (l-am postat pe undeva prin site) unde a inscris un gol. A cochetat si cu cateva convocari la loturile nationale de juniori, dar am auzit ulterior ca a fost exclus din cauza unor acte de indisciplina.
Alti jucatori:  Malaiet - varf de mare viteza, Cazacu - facea legea in careul advers, Hincu - fin de tot, Marian Turcanu - coleg de clasa si banca multi ani, Stanisteanu - de care am amintit, Sava (Sache).
Mi-a placut mult aceasta generatie, mai ales ca pe multi ii cunosteam personal. In primii ani de dupa '89, dupa ce s-a cam terminat cu fotbalul de performanta la Vaslui, s-a incercat formarea unui nucleu cu acesti jucatori. Din pacate nu s-a reusit, desi la juniori au format o echipa valoroasa, majoritatea dintre ei imprastiindu-se in cele 4 zari in cautarea unor sanse mai bune. N-am mai auzit de ei, cu exceptia catorva.
  
Astept orice material/completare/corectie despre aceasta generatie din partea celor care i-au cunoscut. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ti-ai mai adus aminte si alte detalii? Scrie-le aici!